Hjorteoppdrett er en forholdsvis ny næring i Norge.
I dag er det ca 63 oppdrett her i landet.
Fordeler og ulemper
Fordeler:
- Etterspørselen etter hjortekjøtt er stor.
- Hjorten kan utnytte areal som ikke har stor alternativ bruksverdi.
- Hjorteoppdrett er forholdsvis lite arbeidskrevende sammenlignet med tradisjonelt husdyrhold.
- Det krever mindre investering i form av bygningsmasse sammenliknet med tradisjonelt husdyrhold.
- Hjortekjøtt er et eksklusivt nisjeprodukt med høg kilopris.
- Holder kulturlandskapet i hevd.
Ulemper:
- Det finnes ingen etablerte slakte- og omsetningsordninger.
- Dette må man finne ordninger på selv, men i tillegg så har en da sjansen til å ta ut større verdi av det en selger.
Kostnader ved hjorteoppdrett
- Gjerdekostnadene og rydde gater til gjerdinga er den store kostnaden.
- Selve kostnadene på gjerdematerialet vil komme på ca. 60,- pr. m.
- Livdyr: kalver: 7500,- 1 1/2 åringer: 7-10 000,- voksne: 10-15 000,-