default_mobilelogo

Brendholen

Gnr.126, bnr. 1, Løten

Brendholen er ikke noen veldig gammel gård. Antagelig er den ryddet litt før 1600. Brendholen
Gården har hvert i slekta siden 1783, og nåværende eier Ragnhild Rustad Krogstie tok over etter sin far Jan Peder Krogstie i 2002.
Brendholen er på 315 daa hvorav 139 daa er dyrket, resten er skog.
Har også en skogteig på Grundset i Elverum på ca 200 daa.
Videre er det en slått (Brendholsslåtten) i Løiten Almenning på 30 daa dyrket mark.
Har en seterrett på Nysetra, men husene der er borte og seterretten blir ikke brukt.
Seterhuset står for øvrig på Hedmarksmuseet på Domkirkeodden på Hamar.
Almeningsrett i Løiten Almenning.
Våningshuset er bygd i 1735, og føderådsbygningen er bygd i 1896.

 

Hjorten på Brendholen 

Vi har en konsesjon på 71 hunndyr!

Vi har kjøpt inn hunndyr fra Dagsrud Hjorteoppdrett, og Hitra Hjorteoppdrett som vi nå avler videre på.
Vi har 2 eldre bukker, og 1 - 2 yngre som tar over etter at de eldste er brukt 2 år.

Skifte av avelsbukker hvert 2. år er for å hindre innavel.

Hjorten på Brendholen

Slakting

I 2017 bygget vi eget slakteri og foredlingsrom (storkjøkken) og fikk eget EFTA merke (EFTA 1969)

Vi er også godkjent viltslakteri, så vi har lov til å ta imot vilt fra andre jegere og påkjørt vilt.

Hjortene "bedøves" med skudd i hjernen fra kort hold med rifle. Så tappes de for blod innen 20 sekunder, og døden inntreffes. Dette skjer på en rolig måte, og de andre hjortene tar dette helt med ro. Det avlives som regel 3 hjort pr. dag i slakteperioden. Dette for å bevare roen i flokken.

Så kjøres dyrene inn i gårdens slakteri for utvomming og skinnavtrekk. Dyrene henger så i ca 7 døgn for mørning i kjølerom. Etter mørning skjæres dyrene i stykningsdeler og vakumpakkes som kjølevare eller frysevare.

Hvorfor begynte så vi med hjorteoppdrett?

Det var vel etter flere jaktturer på Fiskå i Vanylven Kommune, tanken på og få disse fine dyra hit til Løten begynte å ta form.
Hjortekjøtt var mørt og kjempegodt! Vi solgte en del av jaktbyttet til en bra pris, og etterspørselen var stor.

Forholdsvis lite jobb med dyra var også en fordel da vi begge har full jobb utenom garden.
Vi så rett og slett for oss muligheter ved hjorteoppdrett!
Dette med helsekjøtt var også noe vi så veldig positivt på!

Velkommen

Du er velkommen til en hyggelig smaksopplevelse her hos oss!

Bent Stiansen


"Dette er himmelske råvarer"

jublet juryleder i Det Norske Måltid, Bent Stiansen, da han vurderte smak, konsistens og utseende på hjortefileten fra Løiten Hjorteoppdrett.

Løiten Hjorteoppdrett

Brendholen

2344 Løten

Telefon: 922 57 963

post@loitenhjorteoppdrett.no
www.loitenhjorteoppdrett.no

mat